Dün üzerimdeki uyuzlukla mücadelenin ardından kendimi dışarı attım. İlk durak spor merkezi… Her zaman yaptığım gibi salona inmek yerine bu defa havuza çıktım. Dışarıda kar yağıyor… dört duvarı cam olan kapalı havuzdan Dikmen Vadisini ve bembeyaz yamaçları görünüyor… Ohhh! Missss! Dışarısı buz gibi ama ben içeride havuzda kulaç atıyorum….
Ta eski zamanlar, havuzun, spor salonunun bu kadar yaygın olmadığı yıllar geldi aklıma. Suya ayağımı değdirebilmek için yazın gelmesini, annemin babamın izin alıp bizi tatile götrürmesini beklerdim. Denize ik kavuştuğumuzda da kova kürek ne varsa toplayıp, sahile koşardım. Omuzlarım yara olurdu güneşten ama yine de acısına aldırmadan sabah girip yorulana kadar denizden çıkmazdım. Bu deniz derdine bir defa kaybolmuşluğum bile var benim. Neyse bu kadar eskiye yolculuk yeter. Uzun lafın kısası, 45 dakika yüzdükten sonra bir de sauna seansı yapınca, bezginlik denen şeyi kesinen arkamda bırakıp kendimi duşa attım.
Şimdi meraklısı için yüzmenin ve saunanın faydalarına bir göz atalım;
Yüzmenin Faydaları: Dayanıklılık ve esnekliğinizi geliştirir, adelelerinizi geliştirir denge sağlar, kalbi güçlendirir, dolaşımı düzenler, varis gibi hastalıkları iyileştirir, kilo kontrolünü sağlar, stres ve gerilimi azaltır, eklemlere binen yükü azalttığı için özellikle obezitede, hamilelikte faydalıdır.
Saunanın Faydaları: Koroner kalp yetmezliği olan kişiler dışında sauna, ölçülü bir şekilde kullanıldığı takdirde hemen hemen tüm yaş kesimleri için faydalıdır. Saunada vücut sıcaklığınız normal seviyesinin üzerine çıkarken vücudun bağışıklık sistemini, virüs ve mikroplara karşı uyarır, bu da yaşadığınız soğukalgınlıklarının sıklığını azaltırken, var ise semptomlarını ortadan kaldırabilir. Spor performansınızı artırır, iştahsızlık, kronik yorgunluk sendromu, damar sertliği, obezite, şeker gibi hastalıkların tedavisinde faydalıdır. Yanlış bilinenin aksine, saunanın doğrudan kilo verdirmek gibi bir etkisi yoktur. Vücut saunadaki yüksek ısı karşısında kendini soğutmaya çalışırken terler ve bu şekilde kalori yakımı hızlanır. Bu esnada büyük ölçüde su kaybı yaşanır ve rakamsal olarak kilo verilmiş gibi görünür. Oysa burada söz konusu olan su kaybına dayalı bir kilo kaybıdır. Sağlıklı bir vücut için kişinin saunada kaybettiği su ihtiyacını daha sonrasında karşılaması gerekir. Öte yandan sauna vücuttaki tehlikeli kimyasalların ve toksinlerin atılması için son derece faydalıdır.
Ben yüzüp, eklemlerimi güçlendirip, ciğelerimi açıp, toksinlerimi attıktan sonra koca bir bardan maden suyu ile şu aşağıda gördüğünüz güzel tabağı (Patetes kızartması ve pilav hariç tabi ki 🙂 göremediğiniz ufak boy akdeniz salatası ile birlikte afiyetle yedim. Böylece hem uyuzluk etmediğim hem de gereksiz kalorilerden uzak durabildiğim için kendimi daha mutlu hissettim. Bir dahaki yazıda akşam gittiğimiz tiyatro oyununu yazacağım. Hafif yemek tarifleri ise ilerleyen günlerde devam edecek. Daha hala gün bitmemişken, herkese güzel bir Pazar dilerim.
ankara ne kadar küçük. bu havuzu iyi tanıyorum 🙂 o da beni tanır.
Sanırım evet Ankara küçük hatta dünya küçük 🙂