Fethiye Gezi Notları 1: Şehir Turu

Kışın kış olduğunu hissettirdiği bu günlerin bir an önce geçmesini beklerken aklıma yazamadığım tatil yazıları geldi benim. Detaylar kafamdan buharlaşıp uçsa da özü kalmıştır, hem güneşli deniz fotoğrafları içimi ısıtır diyerek açtım bu sayfayı.

Bu yıl Adamla tatil planı yaparken yine epey zorlandık… Önce aklımızda Çanakkale’den başlayarak bütün Ege’yi dolaşmak vardı, ardından gözümüz yine Türkiye’nin güneybatı ucuna takıldı. Bu defa geçen yılki kadar milimetrik bir planlama yapmadan yola çıktık. Aslında biraz da hazırlıksızdık ama geçen yılın altında kalmayan bir tatil oldu bizim için.  Plan önce Fethiye’ye gidip ardından Kalkan ve Kaş tarafına devam etmekti. Bu benim Fethiye’ye 3 ya da 4. gidişim olmasına rağmen aslında bölge konusunda epeyce cahil olduğumu da fark ettim.  Adam da benimle aynı fikirde olunca planın geri kalan kısmını iptal ederek Fethiye’de kaldık.  Geçen yıl Datça-Marmaris-Kaş şeklinde çizdiğimiz tatil rotasında eksik kalan Fethiye-Göcek bölgesi de böylece tamamlanmış oldu.

Az önce Fethiye’nin gezilecek görülecek çok yeri var dedim ya, bu yerler bir o kadar da birbirine uzak mesafedeler. O nedenle Fethiye’de kalınacaksa kalınması en mantıklı yer neresi bilemiyorum. Sanırım tercihlere göre değişebilecek bir durum bu. Biz bu defa şehir merkezinde kalmayı tercih ettik ve her günü bambaşka bir aktivite peşinde geçirdik. Fethiye’nin içinde pansiyon fiyatları 30-40 tl civarında seyrediyor. Hepsinde açık büfe kahvaltı dahil. Bu arada şehir fırsatı vs. gibi siteleri takip etmekten de geri kalmayın zira bizim yakaladığımız gibi 3 yıldızlı gayet eli yüzü düzgün bir otelde yarım pansiyon  55 tl’ye konaklayabilirsiniz. Dışarıdaki aktivitelere epeyce para harcayacağınızı düşününce konaklama konusunu ne kadar makul fiyata hallederseniz sizin açınızdan o kadar mantıklı olur.

İlk kaldığımız Otel Ata Park  oldu.  Tersaneler tarafında, Karagözler mevkiindeki bu otelden gayet memnun kaldık. Sabah kahvaltımızı edip çıktık, bütün günü çeşitli outdoor aktivitelerle geçirdikten sonra dışarıda ne yiyeceğiz diye düşünmeksizin otelin açık büfesine yumulmak doğrusu bizi epey rahat ettirdi. Odaları temiz, konforlu, deniz manzaralı.

Başlangıçta tatilin Fethiye kısmını kısa tutmayı planladığımızdan sadece 2 günlük rezervasyon yaptırmıştık. O nedenle  3. gün sabah bu otelden ayrıldık ve kendimizi  yaklaşık  500 metre ilerideki Fethiye Guest House‘da bulduk. Resepsiyonda bizi kızıl saçlı Avustralya’lı Jackie karşıladı. Geriye kalan 5 gece boyunca dünyanın pek çok farklı bölgesinden genç insanların tercih ettiği bu pansiyonda kaldık. Yeri geldi dışarıda yemek yedik, sıkıldığımızda Migros’tan alışveriş yapıp, pansiyonun deniz manzaralı balkonunda kendi soframızı kurduk. Pek çok  insanla tanıştık, hoş muhabbetler ettik, çok eğlendik.

Fethiye gerçekten de cennet gibi. Türkiye’nin en güzel kıyılarından biri. Ancak doğal güzellikler açısından sahip olduğu avantajı sağlıklı bir hizmet sektörü ile birleştirememiş olması en büyük handikapı. Bölgede yapılabilecek tüm aktiviteleri bitirmek aşağı yukarı 10 günü alır sanki. Biz tam bir hafta kaldık ve bir 7 gün daha kalsak yine de sıkılmazdık gibi glyor bana. Öte yandan, gezilecek, görülecek noktalar birbirinden son derece uzaktalar. O nedenle bizim gibi arabasız seyahat ediyorsanız gün sonunda cebinizdeki paranın hatırı sayılır bir kısmını dolmuş ve teknelere verdiğinizi göreceksiniz. O nedenle bence araba ile gitmek gerçekten büyük rahatlık sağlayacaktır.

Fethiye ile ilgili bu kadar pratik bilgiden sonra gelelim biraz da tarihçesine Antik çağdaki ismi Telmessos olan Fethiye o zamanlar kahinler kenti olarak bilinirmiş. Telmessos Amfitiyatrosu bugünkü limanın bulunduğu bölgede hemen yol üstünde öylece duruveriyor. Denizin dibindeki bu tiyatro söylendiğine göre bir zamanlar 6000 kişiye hizmet veriyormuş.

 

Tiyatronun önünde yürümeye devam edip az ilerde kafanızı hafifçe yukarı kaldırdığınızda Amintas kral mezarlarını görüyorsunuz. Bu kadar yakınına gelip de görmeden gitmek olmaz diyerek doğrudan merdivenlerden tırmanmaya başlıyorsunuz. Sakın yanınıza yedek su almadan yazın o sıcağında yukarı çıkmayın! Ciddi anlamda öldürücü bir tecrübe olur!

Tepeye çıkınca oturup Fethiye’yi seyre dalmak şart. Hem o kadar yol geldiğinize değdiğini görüyorsunuz hem de kayalara oyulmuş mezarların gölgesinde dinleniyorsunuz.

Tepede dilediğinizce oturduktan sonra yukarı yeni çıkan turistlere yer açmak için ara ara dönerek arkamıza bakarak inişe geçebilirsiniz.

Şehir turunun bundan sonraki bölümünde bizim göremediğimiz Fethiye şehir müzesini ziyaret edip bölgedeki antik şehirlerden çıkarılan kalıntıları görebilirsiniz.  Farklı bir alternatif ise Paspatur Çarşısını gezip ardından Balık Pazarında yemek yemek olabilir. Paspatur turistik her türlü eşyanın-hediyeliğin satıldığı rengarenk bir çarşı. Çarşının ortasındaki avlu ise dinlenip bir şeyler yiyebileceğiniz restoranlarla dolu.

Güneşli ve ılık günlerin hasretiyle giriş yazısını burada noktalıyorum. Bir sonraki yazıda Fethiye’de neler yaptık, neler ettik  onları anlatacağım. 

2 comments

Add Yours
  1. Rici

    Fethiye im Urlaubsparadies Türkei

    Die Stadt Fethiye liegt in der Türkei und ist wunderhübsch anzuschauen. Man kann an diesem Ort einmal den Ausblick von der Meeresbucht auf die Ortschaft werfen, die im Südosten der Bucht liegt und umgekehrt. In vergangener Zeit war es eine Ortschaft, in welcher Gemüse, Chromerzen ferner Fisch verkauft wurde, um Einnahmen zu erreichen. Heutzutage kommen genügend Urlauber in diesen Teil der Türkei und sorgen für hinreichend Einkommen. Die Stadt hat einen sehr guten Charme, auch wenn mittlerweile mehrere Hotels und Feriensiedlungen gebaut wurden.
    Der Tourist kann den weißen Sandstrand Öludeniz aufsuchen, wo man natürlich auch das tiefblaue Wasser benutzen kann. Ob man derbei zum Tauchen möchte, sich anderen Wassersportarten zuwendet oder einfach allein den Ausblick genießt, sofern man am Badestrand liegt. Der Badestrand ist lediglich 14 km von der Ortschaft entfernt. Die Bucht ist von Bergen umgeben, der wichtigste Berg ist der Vaterberg (Baba Dagí) der nämlich mit seinen 1969 Metern einfach aus dem Meer hinausragt.

    Wer in Fethiye Urlaub macht, kann recht viel erleben. Ob man dieserfalls den Badestrand von Calis nutzt, ob man den antiken Stadtkern besucht. Der Tourist kann die Moschee Eski Cami besuchen, ein kleines Museum bestaunen oder aber auch ein Hamam besuchen. Anderweitig gibt es im Zentrum jede Menge Geschäfte, wie Teppichhändler, Juweliere und mehr.
    Der Basar bietet die Möglichkeit, Grünzeug, Obst und Anziehsachen zu erwerben. Man kann dazu auch noch lykrische Felsengräber besuchen und über das Hellistische Theater staunen. Der Hafen mit alten und neuen Holzbooten ist eine Augenweide. Man kann dort auch Doppeldecker Boote heranziehen, um an Touren teilzunehmen, so dass man die Türkei noch besser genießen kann. Wenn Sie noch mehr über die schöne Ortschaft erfahren wollen, sollten Sie zwingend http://www.fethiyee.de besuchen. Dort können Sie noch etliche Informationen und selbst Bilder einsehen.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s