Hanoi’den günü birlik turlar: Ninh Binh, Tam Coc ve Hoa Lu Tapınakları

Hanoi’nin güzel sokaklarını yeterince arşınladığınızı düşünüyorsanız o zaman civardaki günübirlik ziyaret edilebilecek yerlere sıra gelmiş demektir. Ninh Binh Hanoi’ye yaklaşık 1.5-2 saat mesafede bir başka şehir. Şehrin kendisinde bir şey yok ama civarında gerçekten de görmeye değer doğa harikaları ve tapınaklar var. Bu arada biz Vietnam’ı zaten turla gezdiğimiz için hiç ihtiyacımız olmadı ama Ninh Binh’e kendiniz gelmek isterseniz ya da Vietnam ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde ulaşım konusunda nereden destek alacağız derseniz, adresiniz 12goAsia. Biz buradan feribot bileti, taksi konusunda faydalandık. Hiç bir aksilik de yaşamadık.

Ninh Binh ve civarı bizce gerçekten Vietnamın az bilinen ve hakettiği ilgiyi görmemiş bir bölgesi. Vietnam denildiğinde herkesin aklına belki de Halong Körfezi geliyor oysaki Vietnam’da Halong Körfezine eşdeğer pek çok yer var.

Tam Coc

Bizim kalbimizi çalan ve hakettiği kadar bilinmediğini düşündüğümüz yerlerden biri Tam Coc. Buraya karadaki Halong Körfezi de deniyor. Halong Körfezinde olduğu gibi burada da kireçtaşı karstik yapılar başroldeler. Heybetli ve dik duruşlu sivri tepeler yeşillere bürünmüş şekilde gökyüzüne uzanıyor. Bu küçük ama çok güzel mini Halong Körfezinde pirinç tarlalarının arasında sampan ismi verilen kayıklarla yaklaşık 2 saat süren bir tur yapıyorsunuz. Göz bebeğiniz yeşil renge doyuyor. Ruhunuz şenleniyor.

Bu jeolojik yapı tarzı büyük Güneydoğu Asya’da son derece yaygın ve pek çok yerde karşınıza çıkıyor. Sadece Vietnamda değil, Tayland’da da benzer oluşumlara her yerde rastlıyorsunuz.

Sampan’lar 2 yolcusu ile birlikte 3 kişilik tekneler, teknede ayak kalkmaya çalışmak herkesin suyu boylamasına yetecek kadar riskli bir hareket. Kayıkçıların büyük bir çoğunluğu elleri ile değil, ayakları ile kürek çekiyorlar. Rahatlıkla söyleyebilirim ki bu insanlar ayaklarını elleri kadar iyi kullanıyor. Yine de kesinlikle tuhaf bir görüntü.

Tam Coc üç mağara anlamına geliyor. Nehirde yaptığınız yolculuğun sonuna doğru nehirden sampanın geçebileceği yükseklikte ayrılmış tünel şeklinde üç mağaranın içinden geçiyorsunuz, sonra da geldiğiniz yolu geri dönüyorsunuz.

Nehir gezisinin dışında, bölgede bisikletle tur yapmak da mümkün. Bizim vaktimiz olmadı ama Tam Coc’a çok benzeyen Trang An da Ninh Binh bölgesinde ziyaret edebileceğiniz bir başka yer. Bir de Bich Dong Pagodası var. Biz göremedik ama siz görün fotoğrafları çok güzel.

Hoa Lu Tapınakları, Ding ve Le hanedanları

İlk Vietnam yazısında ülkenin tarihinden bahsederken Vietnam’ın 1000 yıl Çinlilerin hükümranlığı altında kaldıktan sonra yaklaşık 1000 yıl kadar da 10 farklı hanedan tarafından yönetildiğini yazmıştım. Bu hanedanlardan ikisi olan Ding ve Le Hanedanlarının sarayları bugüne gelemese de tapınakları günümüzde ziyaret edilebiliyor. Birbirine çok yakın mesafede yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan Dinh Tien Hoang ve Le Dai Hanh tapınakları Ninh Binh’e geldiğinizde ziyaret edebileceğiniz önemli yerlerden ikisi.

Bu iki Kral arasında şöyle de bir hikaye var. Kral Dinh Tien Hoang birbiri ile savaşan 12 Vietnam devletini birleştiren Vietnam’ın öenli Krallarından biri. Bu adamcağız 11 yıl iktidarda kalabiliyor ve nasıl oluyorsa hem kendisi hem de büyük oğlu uykusunda iken öldürülüyorlar. Bu beklenmedik ölümün ardından Kral Dinh’in küçük oğlu tahta geçirilmek isteniyor ancak, yaşı gerçekten çok küçük olduğu için mümkün olmuyor. Sonra ne mi oluyor? Merhum Kral Dinh’in Genel Kurmay Başkanı dul Kraliçe ile evlenip, kendi hanedanlığını ilan ediyor. Bu tapınaklardan, Kral Dinh’in ki daha büyük, Kral Le’ninki daha küçük. Ancak her ikisinin de Vietnam tarihi için çok önemli karakterler olduğu söyleniyor. Bir yandan da Kralın şüpheli ölümü ve generalin onun yerine geçip karısı ile de evlenmesi de insanın kaşlarını bir kaldırıyor tabi.

Ninh Binh notları bu kadar. Bundan sonraki durak Ha Long Körfezi. Arayı çok açmadan görüşmek üzere.

Yorum bırakın